Bartels: Evropska vojska je neophodnost, nema više oslanjanja na NATO | Ekonomist

Bartels: Evropska vojska je neophodnost, nema više oslanjanja na NATO

Visoki njemački zastupnik za obranu u parlamentarnom vijeću, Hans-Peter Bartels, ponovno je pozvao na stvaranje EU vojske ističući kako se Europa ne može osloniti na NATO pakt. U razgovoru za medije rekao je kako se EU blok od 28 članica treba ujediniti i krenuti što prije s formiranjem zajedničke ujedinjene vojske.

“Trenutačno smo dezorganizirani, tehnički fragmentirani i nepotrebno imamo dvostruke strukture. Ne želimo ići dalje putem usamljenog nacionalnog puta. Ni u Njemačkoj, ni u Nizozemskoj, ni u Češkoj, ni u Italiji. U konačnici, bit će Europska vojska”, poručio je.

Podsjetimo, riječ je o konceptu kojeg pojedini visoki njemački dužnosnici, ali ne samo njemački, zagovaraju već godinama. Jedan od istaknutih zagovaratelja EU vojske je predsjednik EU komisije, Jean-Claude Juncker, koji je 2015. u razgovoru za njemačke medije istaknuo: “Zajednička europska vojska poslat će jasnu poruku Rusiji da smo ozbiljni po pitanju obrane europskih vrednota”.

 


Izvor: Advance.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top