Barel sirove nafte pao na 76 dolara | Ekonomist

Barel sirove nafte pao na 76 dolara

Cijene barela sirove nafte pale su danas na međunarodnim tržištima blizu 76 dolara, pod uticajem signala da Organizacija zemalja izvoznica tog energenta (OPEC) neće smanjiti proizvodnju uprkos prekomjernom snabdijevanju. Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,6 dolara i iznosila je 76,15. Na kratko se spustila i na najnižu vrijednost u 50 mjeseci, od 75,48 dolara. U Njujorku se cijena barela na kratko spustila na samo 71,89 da bi se kasnije stabilizovala na 72,39 dolara.

Irački ministar nafte, Abel Abdel Mehdi ocijenio je da je najniža vrijednost na koju bi se cijene mogle spustiti između 65 do 70 USD za barel. Neki fond menadžeri smatraju da bi se cijene mogle spustiti i na samo 60 USD za barel, ako OPEC ne odluči znatno da smanji proizvodnju.

Likvidnost je na svim finansijskim tržištima danas smanjena zbog Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pa su veće i šanse za izraženije oscilacije”, rekao je Jakob.

Savjetodavna kuća Energy Aspects objavila da je američka proizvodnja u septembru u prosjeku premašila 8,86 miliona barela dnevno, što znači da je bila 1,12 miliona barela viša nego u istom mjesecu prošle godine.

OPEC je odvojeno na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u srijedu iznosila 73,7 USD, što znači da je pala 58 centi u odnosu na utorak.

Izvor: mina-info.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top