Barclays otpušta 30000 zaposlenih

Britanska banka Barclays planira da ukine više od 30.000 radnih mjesta u naredne dvije godine, kako bi poboljšala poslovne rezultate i podstakla rast cijene dionice, objavio je u nedjelju The Times.

Ova odluka je donesena nakon što je ranije ovog mjeseca otpušten izvršni direktor banke Antony Jenkins.

Ovaj program otpuštanja, koji bi mogao redukovati globalnu radnu snagu banke na ispod 100.000 radnika do 2017. godine, smatra se jedinim načinom za rješavanje problema hroničnog lošeg poslovanja banke te za udvostručivanje vrijednosti dionica Barclays, kazao je anonimni viši zvaničnik.

Ukidanja radnih mjesta će najvjerovatnije pogoditi radnike u administraciji i podršci te odsjecima za transakcije, gdje se mogu ostvariti najveće uštede, navodi Times.

List navodi da se očekuje da će kandidat koji zamijeni Jenkinsa brže i efikasnije uručivati otkaze nego što bi to smijenjeni direktor uradio.

Zamjenik predsjednika banke Michael Rake je sredinom juna postao novi predsjednik odbora kompanije za obradu plaćanja Worldpay.

Za sada nema komentara iz banke Barclays o navodima o otkazima.

Izvor: Bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top