Banke u Kini oštre prema Sjevernokorejcima

Filijale najvećih banaka u Kini suspendovale su finansijske transakcije za Sjevernu Koreju, kažu zaposleni u bankama za agenciju AFP. To ukazuje na to da je Peking pojačao mjere protiv Pjongjanga ranije nego što se mislilo.

Zaposleni u filijalama banaka u Pekingu i pograničnom gradu Janđi – glavnom trgovinskom i transportnom centru između dvije susjedne zemlje – rekli su da su njihove banke zabranile Sjevernokorejcima otvaranje novih računa, a neke su čak počele da zatvaraju postojeće račune.

Ograničenja su uvedena mnogo prije nego što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sinoć jednoglasno odobrio, uz blagoslov Kine, nove sankcije prema Pjongjangu, nakon najnovijeg i najvećeg nuklearnog testa koji je izvela ta zemlja.

Službenici u nekoliko filijala velike kineske bankarske “četvorke” – Industrijske i komercijalne banke Kine, Poljoprivredne banke Kine, Bank of Čajna i Kineske građevinske banke – potvrdili su uvođenje finansijskih restrikcija za klijente iz Sjeverne Koreje.

“Oni više ne mogu da koriste svoje račune u Janđiju, kao ni naše usluge… Već smo počeli da ih obavještavamo o otkazivanju računa. Omogućili smo im da sami otkažu račune. Ako to ne žele, onda im nećemo dozvoliti da ih koriste”, kažu zaposleni.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top