Banke u Grčkoj zatvorene na nedjelju dana - Ekonomist

Banke u Grčkoj zatvorene na nedjelju dana

U Grčkoj je jutros objavljeno da će banke biti zatvorene u narednih nedjelju dana kao i da Grci dnevno mogu da podignu 60 eura, pošto je zabrinuto stanovništvo ispraznilo bankomate u dramatičnom eskalaciji krize između zvanične Atine i stranih povjerilaca oko grčkog duga.

Banke će biti zatvorene do 6. jula, dan poslije raspisanog referenduma, uz limit od 60 eura koliko građani mogu dnevno da podignu sa bankomata, što se ne odnosi na strane turiste koji će biti izuzeti od ograničenja, objavljeno je u službenom glasilu Grčke vlade, prenijela je agencija AFP.

Uredba o kontroli kapitala, objavljenoj u Glasniku, predviđa niz naloženih mjera finansijskim institucija u trajanju od 28. juna do 6. jula što je potpisao je predsjednik Prokopis Pavlopulos i premijer Alekis Cipras.

“Izuzetno hitne i nepredviđene potrebe da se zaštiti grčki finansijski sistem i grčka ekonomija zbog nedostatka likvidnosti uzrokovane odlukom Eurogrupe od 27. juna da odbije produženje ugovora o dugu sa Grčkom”, navodi se u Uredbi, navodi AFP.

U televizijskom obraćanju naciji sinoć je Cipras najavio da će biti sprovedena kontrola finansijskog kapitala u zemlji, pošto su Grci na njegov poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili  povlačenjem novca iz banaka.

Izvor Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top