Banke prihvataju blockchain | Ekonomist

Banke prihvataju blockchain

Blockchain je tehnologija koja stoji iza digitalne valute bitcoin, a temelji se na dijeljenoj bazi podataka u kojoj učesnici mogu pratiti svaku transakciju.

HSBC i Bank of America Merrill Lynch, kao i tehnološka firma R3 nezavisno su objavili da razvijaju rješenja za korišćenje tehnologije blockchain za pojednostavljenje procesa finansijskih transakcija.

Dvije banke objavile su da u saradnji s Infocomm Development Authority of Singapore simuliraju transakcije vezane za kreditna pisma korišćenjem blockchaina. Kreditna pisma su jedan od najčešće korišćenih načina za smanjenje rizika između uvoznika i izvoznika, uz pomoć kojih se garantuju transakcije vredne više od 2 milijarde dolara, no sam proces zahtijeva veliki “papirnati trag” i uzima dosta vremena.

Istovremeno je R3 objavio da je više od 15 članica njegovog konzorcijuma banaka razvilo vlastiti “samoizvršavajući” sporazum za transakcije, odnosno “pametne ugovore”, na R3-ovoj distribuiranoj platformi za upravljanje transakcijama.

Korišćenjem distribuirane platforme za “vođenje knjiga”, uvoznici i njihove banke, te izvoznici i njihove banke, mogu pratiti sprovođenje transakcija u stvarnom vremenu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top