Banke otpuštaju radnike | Ekonomist

Banke otpuštaju radnike

Analitičari kažu kako će evropske banke, posebno one u zoni eura, vjerovatno opet biti ‘na ivici noža’, jer su najneprofitabilnije u svijetu.

Vodeće evropske i američke banke ugasile su prošle godine 59.000 radnih mjesta zbog restrukturiranja i rezanja troškova, a u Evropi se očekuje dalje smanjenje broja radnika budući da šefovi nastoje da poboljšaju profitabilnost koju ugrožava strožija regulativa, javljaju agencije. „Stezanja će najviše biti na broju zaposlenih“, izjavio je generalni direktor londonskog Boston Consulting Groupa Aymen Saleh.

„Nekolicina banaka na svijetu se zaista usmjerila na strukturne promjene, preduzimajući velike rezove u svojim osnovnim troškovima. Većina njih je izvela neke taktičke i za štednju pogodne mjere smanjenja izdataka, ali bez stvarnih fundamentalnih izmjena koje će donijeti promjenu njihovog poslovnog modela“, kaže Saleh.

Osamnaest najvećih banaka u Evropi otpustilo je ukupno 21.500 radnika prošle godine, ali to je manje od polovine od 56.100 radnih mjesta koliko su iste banke ukinule 2013. godine, prema podacima koje je sastavila agencija Reuters.

Šest najvećih američkih banaka ukinulo je ukupno 37.500 radnih mjesta prošle godine, u odnosu na 45.700 iz 2013. godine.

To znači da su 24 banke ukinule više od 160.000 radnih mjesta u protekle dvije godine. Šest američkih banaka otpustilo je 7,3 posto zaposlenih u tom periodu, u poređenju sa 4,1 posto u Evropi, pokazuju podaci Reutersa.

Desetine hiljada zaposlenih u banakama je ostalo bez posla tokom i nakon finansijske krize od 2007. do 2009. godine, da bi se novi talas rezova u bankarskoj industriji desio 2013. godine zbog pada prihoda od trgovanja i usporavanja ekonomskog rasta.

„U svijetu gdje je sve teže doći do postizanja ekonomskog rasta, uvjeren sam, više nego ikad, da će u narednim godinama smanjenje broja radnih mjesta ostati strateško bojište u našem sektoru“, naveo je izvršni direktor Barclaysa Antony Jenkins prošle godine. Barclays je ukinuo 7.300 poslova prošle godine, u sklopu Jenkinsovog trogodišnjeg plana ukidanja 19.000 radnih mjesta. Prema ovom planu, svaki sedmi zaposleni ove banke ostaje bez posla, a ušteda iznosi više od 2,4 milijarde funti na godišnjem nivou.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top