Banke će biti dužne da klijentima dostavljaju spisak svih provizija | Ekonomist

Banke će biti dužne da klijentima dostavljaju spisak svih provizija

Banke će ubuduće klijentima morati unaprijed da dostave spisak naknada sa tarifama koje naplaćuju prilikom otvaranja i zatvaranja računa, podizanja gotovine, plaćanja, prebacivanja novca… Najmanje jednom godišnje moraće besplatno klijentu da dostave izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa računom za plaćanje, piše Pobjeda.

To je, između ostalog, predviđeno nacrtom zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, koji je protekle sedmice u formi radne verzije usvojio Savjet CBCG i proslijedio Ministarstvu finansija.

O ovom i nacrtu zakona o međubankarskim naknadama i pravilima poslovanja sa platnim karticama javna rasprava je počela juče i trajaće do 20. januara naredne godine. Podsjetimo da su banke za pola tekuće godine od naknada i provizija uzele 19 miliona eura.

Kako je Pobjeda već objavila nacrtom zakona o međubankarskim naknadama, CBCG je predložila da zakonski limit za transakciju debitnom karticom od 0,2 odsto, a kreditnom 0,3 odsto vrijednosti transakcije, što je do deset puta manje od važeće tarife. Iz CBCG su se odlučili na ovaj potez nakon analiza koje su pokazale da razlike u međubankarskim naknadama i njihova visina negativno utiču na potrošače i trgovce, a potrošači nijesu ni upoznati s njima.

Predloženim rješenjima, kazali su našoj redakciji iz CBCG, povećaće se nivo zaštite potrošača tako što će se povećati transparentnost i uporedivost naknada.

– Banke će biti dužne da u predugovornoj fazi potrošaču dostave poseban dokument, odnosno pregled usluga i naknada. Spisak treba da sadrži usluge sa liste najreprezentativnijih povezanih sa računom za plaćanje koje banka nudi, kao i podatke o pojedinačnoj naknadi za svaku uslugu. Banke će biti obavezne da koriste standardizovane nazive usluga čime će se potrošaču olakšati upoređivanje sa drugim bankama – pojašnjavaju iz CBCG.

Banka će biti obavezna da potrošaču najmanje jednom godišnje i bez naknade dostavi izvještaj o svim naplaćenim naknadama.

__________________________________________________________________________________

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top