Banke blokadu računa naplaćuju 15, opomenu tri eura | Ekonomist

Banke blokadu računa naplaćuju 15, opomenu tri eura

Banke građanima naplaćuju na desetine stavki pod nazivom tarife za fizička lica, među kojima su i opomene koje im šalju za izmirenje neke obaveze.  Cijena opomene se kreće od dva do tri eura, zavisno od banke.

Uvidom u “Pregled tarifa banaka kao pružalaca platnih usluga na sajtu Centralne banke se vidi raznovrsnost tarifa. Banke naplaćuju slanje SMS poruka, neke i otvaranje računa, sve održavanje i zatvaranje računa, izdavanje izvoda, isplatu sa računa, izdavanje raznih potvrda, prinudnu naplatu, konverziju i slanje novca, održavanje kartice, čak i njeno stavljanje na crnu listu, blokadu računa po zahtjevu suda, CBCG ili javnog izvršitelja.

NLB pismenu opomenu naplaćuje tri eura, koliko i Zapad banka. U Sosijete ženeral banci slanje opomene košta klijente 2,5 eura, koliko i u Komercijalnoj banci Budva. Toliko u Atlas banci naplaćuju opomenu pred utuženje, a sve ostale opomene dva eura, koliko koštaju sve vrste opomena u Erste banci. U Adiko banci opomenu ne naplaćuju, pored te tarife piše besplatno.

U “Pregledu tarifa kod CKB, Hipotekarne, Univerzal, Prve, Zirat, Nove i Lovćen banke nijesmo pronašli stavku “opomena”.

Banke su, po posljednjim podacima za devet mjeseci prošle godine, od naknada i provizija uzele 30 miliona eura, a od kamata 42 miliona. Uskoro bi trebalo da budu poznati podaci za kompletnu prošlu godinu.

NLB, sudeći po “Pregledu tarifa”, blokadu i deblokadu računa klijenta naplaćuje 15 eura, a naknadu za javne izvršitelje 12 eura. Komercijalna banka Budva za postupanje po rješenjima javnih izvršitelja naplaćuje 12 eura, Erste banka prinudnu naplatu tarifira, kako je navedeno, po stvarnim troškovima, kao i Prva banka. Adiko banka ne naplaćuje blokadu računa po osnovu suda, ali naknadu za obradu izvršnih rješenja naplaćuje pet do 15 eura, dok Lovćen banka izvještaj o blokadi fizičkih lica naplaćuje sedam eura.


 

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top