Bankarski skandal u Australiji | Ekonomist

Bankarski skandal u Australiji

Komonvelt banka Australije, koja je ujedno i najveći kreditor nacije, prikupljala je naknade od klijenata za koje je znala da su umrli.

Premijer Australije Malkolm Turnbul je posle serije skandala u vezi s finansijskim prekršajima u banci naredio istragu.

Kako tamošnji mediji prenose, banka je redovno naplaćivala usluge klijentima za koje se sumnja da nikada nisu isporučene. Tako je, kako pokazuju izveštaji, banka naplaćivala usluge preminulim klijentima.

Dokaze za ove tvrdnje je navodno našao finansijski savjetnik banke. On je pronašao primjer da je klijent umro 2004, ali su sa njegovog računa redovno naplaćivane takse savjetodavne službe banke, čitavu deceniju.

Za „savjetovanje“ umrlog klijenta, bankar je navodno uzimao 65 dolara mjesečno. Na pitanje kako je do toga došlo, službenik se branio time da ne zna šta radi.

Drugi savjetnik „imao je klijenta“ koji je umro 2007. godine. Kod tog slučaja, čak je i supruga preminolog imala kontakt sa savjetnikom 2013. godine, ali očigledno, nikakava akcija nije sprovedena kako bi se stopirala naplata nepostojeće usluge.

Takvih primjera, navode mediji, ima nekoliko. Takođe, banka je i ranije bila na lošem glasu zbog pružanja neadekvatnih finansijskih savjeta.

Podaci vlade pripremljeni za istragu pokazali su da je preko 80.000 potrošača dobilo loše savjete u protekloj deceniji.

Službenike banke očekuju drakonske kazne, vjerovatno i zatvorske.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top