Banka Engleske strahuje, "kopira" Fed | Ekonomist

Banka Engleske strahuje, “kopira” Fed

London — Centralna banka Engleske odlučila je da, na današnjem zasijedanju, zadrži referentnu kamatnu stopu na istorijski niskom nivou od 0,5 odsto.

Na ovakav potez Centralna banka se odlučila usljed bojazni u pogledu usporavanja rasta globalne ekonomije i neizvjesnosti oko ishoda referenduma o članstvu Britanije u Evropskoj uniji.

Prema zapisniku sa sastanka, odluka o zadržavanju kamatne stope je donijeta jednoglasno, a zakonodavci su poručili da postoji vjerovatnoća za njenim povećanjem u budućnosti, ali da bi, s obzirom na rizike koji prijete britanskoj ekonomiji, to povećanje trebalo da bude postepeno, prenosi američka agencija AP.

Članovi monetarnog komiteta centralne banke su ukazali i da bi neizvjesnost oko ishoda referenduma o članstvu Britanije u EU “mogla da odloži određene odluke o budžetskoj potrošnji, i da potisne rast agregatne tražnje”.

Guverner britanske centralne banke, Mark Karni, prethodno je izjavio da ta institucija može odgovoriti na rastuće ekonomske poteškoće putem lansiranja dodatnih podsticajnih mjera, ali da neće slijediti primjer Japana u spuštanju kamatnih stopa u negativnu teritoriju.

Već sedmu godinu zaredom, centralna banke Engleske drži kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou, navodi AP.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top