Balkanci u Njemačkoj za pet godina zarade novac za koji u svojoj zemlji rade cio život | Ekonomist

Balkanci u Njemačkoj za pet godina zarade novac za koji u svojoj zemlji rade cio život

Njemačka trenutno traži više od milion radnika i nema dileme, ako se stanje u ovoj državi ne promijeni, mnogi će i dalje tražiti svoje radno mjesto u toj zemlji.

U Njemačkoj za samo pet godina rada obični radnik može da zaradi penziju od 300 eura, a takvu penziju imao bi da u Hrvatskoj radi cijeli radni vek, piše Večernji list.

Zbog toga se danas ne iseljavaju samo mladi nego i ljudi od 50 i više godina svjesni da je prosječna penzija u Hrvatskoj oko 2.300 kuna (oko 305 eura) i da u Njemačkoj mogu da zarade za 5 godina, a u Hrvatskoj za taj iznos rade cijeli život.

Njemačka najveći broj radnika traži u prerađivačkom sektoru, prometu, logistici, kao i u građevini, trgovini, sektoru usluga. Samo se prošle godine u tu zemlju iselilo 56.000 hrvatskih građana prema podacima iz tamošnje Savezne kancelarije za statistiku. Krajem 2016. tako su u Njemačkoj živele 332.000 Hrvata.

Demograf Stjepan Šterc ističe da će Njemačkoj i dalje trebati milion radnika godišnje, dok EU nedostaje pet miliona radnika godišnje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top