Balans izmedju privatnog i poslovnog života | Ekonomist

Balans izmedju privatnog i poslovnog života

Analitička kompanija EY u SAD-u je sprovela istraživanje o tome šta su zaposleni spremni da žrtvuju kako bi postigli bolji balans između privatnog i poslovnog života.

Trećina ispitanika i ispitanica se složila kako u posljednjih pet godina postizanje tog balansa postaje sve teže. Međutim, istraživanje je u jednom segmentu iznenadilo. Naime, pokazalo je kako su muškarci spremniji mijenjati poslove (67 posto muškaraca u odnosu na 57 posto žena) i karijere (60% u odnosu na 52%) kako bi izravnali poslovne i porodiče obveze. Takođe, 57 posto muškaraca u odnosu na 49 posto žena je izjavilo kako bi odbili mogućnost napredovanja iz istih razloga.

Ipak, brojke treba sagledati u kontekstu rodnih razlika na tržištu rada. Možda i možemo da tvrdimo kako polako dolazi do promjena u rodnim ulogama, ali na radnim mjestima i dalje ne vlada rodna jednakost.

Svakako, istraživanje je pokazalo da su muškarci spremni žrtvovati više poslovnih prilika u korist privatnog života, ali je isto tako činjenica da imaju manje da izgube. Primjera radi, ako žena odbije unaprijeđenje zbog toga što mora da se preseli, biće okarakterisana kao ona kojoj je privatni život bitniji od karijere. Isto tako, muškarcima je lakše odbiti ponudu za unaprijeđenjem, jer je češće dobijaju.

Istraživanje pokazuje i da je balans sve teže postići. Naime, 40-satno radno vrijeme sve više postaje dio nekih prošlih vremena. Takođe, rezultati ukazuju i da poslodavci nisu pretjerano svjesni tih tendencija. Naime, 67 posto ih smatra da njihovi zaposleni održavaju izvrstan balans privatnog i poslovnog života.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top