Bafetova nova investicija u Njemačkoj | Ekonomist

Bafetova nova investicija u Njemačkoj

Investitor Voren Bafet (Warren Buffett) kupio je tri odsto udjela u njemačkoj hemijskoj kompaniji Lankses (Lanxess), prenosi Blumberg.

Dionice je kupio od kompanije German Re, a vrijednost udjela iznosi oko 180 miliona eura.

Lankses je nekad bio dio Bajera (Bayer), a kompanija je objavila sjajne rezultate za prvi kvartal na krilima snažne prodaje inženjerske plastike i sintetičke gume.

Dionice Lanksesa su prije nekoliko nedjelja došle na najviši nivo u četiri godine, a iz kompanije su najavili nove strateške poteze nakon što su nedavno realizovali akvizicije u ukupnoj vrijednosti od 2,6 milijarde eura.

Izvršni direktor Lanksesa Matijas Zakert (Matthias Zachert) transformiše kompaniju u najvećeg proizvođača aditiva za maziva, nakon prošlogodišnje kupovine Kemture (Chemtura Corp.) za 2,8 milijardi dolara i zajedničkog ulaganja u poslove oko gume sa Saudi Aramkom.

Ovo je druga investicija Bafetove kompanije Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway) u Njemačkoj ove godine, nakon što su kupili kompaniju Vilhelm Šulc (Wilhelm Schulz GmbH) koja se bavi proizvodnjom komponenata za cijevi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top