Bafetov "Heinz" ne može da se zove kečap | Ekonomist

Bafetov “Heinz” ne može da se zove kečap

Izraelsko Ministarstvo zdravlja naložilo je američkoj prehrambenoj kompaniji “Heinz” da promijeni etikete na kečapu koji prodaje u toj zemlji.

Izraelci traže da na njima umjesto “kečap” piše “dodatak jelima od paradajza”.

Najveći konkurent “Heinza” u Izraelu, tamošnja kompanija Osem, navodi da proizvod američke firme ne sadrži dovoljnu količinu paradajza da bi se zvao kečap, prenosi britanski javni servis BBS.

Osem je u januaru saopštio da je testirao “Heinzov” kečap i da je otkrio da on sadrži 21 odsto koncentrata paradajza, dok prema izraelskim propisima mora sadržati 41 odsto.

Komentarišući proizvod koji kompanija prodaje u Izraelu, portparol “Heinza” za Evropu je rekao da se riječ “kečap” na engleskom nalazi na prednjoj strani boce, dok se na njenoj poleđini navode podaci o sadržaju proizvoda i hebrejski naziv proizvoda.

Portparol je napomenuo da izraelski standardi za kečap tek treba da budu usklađeni sa međunarodnim standardima prihvaćenim u Evropi i SAD.

“Originalni, kvalitetni recept za ‘Heinzov kečap od paradajza’ koji se prodaje u Izraelu primenjuje se u cijelom svijetu i neće biti mijenjan”, dodao je on.

“Heinz” je počeo da proizvodi kečap 1876. godine.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top