BAE Sistems gradi australijsku ratnu flotu od 26 milijardi dolara | Ekonomist

BAE Sistems gradi australijsku ratnu flotu od 26 milijardi dolara

Britanska kompanija iz sektora vojne industrije, BAE Sistems, dobila je ugovor vrijedan 35 milijardi australijskih dolara (26 milijardi američkih dolara).

Oni će graditi novu australijsku ratnu flotu od devet mornaričkih fregata, saopštila je vlada u Kanberi.

BAE Sistems je za novu flotu odabrao model “Globalni borbeni brod Tip 26”, koji će zamijeniti osam starih fregata Anzak klase, koji su u upotrebi od 1996. godine, izvještava agencija AP.

Nove brodove, koji će biti promovisani pod imenom Hanter klasa, gradiće australijska državna kompanija ASC Šipbilding u južnom gradu Adelejd, a početak isporuka fregata, sa savremenim vođenim raketama, australijskoj mornarici očekuje se krajem 2020-ih.

Premijer Australije Malkolm Turnbul je izjavio da će ovaj program otvoriti 5.000 direktnih radnih mjesta u zemlji, i još 10.000 indirektnih kroz nacionalni lanac snabdijevanja.

“Grad Adelejd biće centar vojnopomorske brodogradnje u Australiji. On će biti jedan od glavnih brodograditeljskih centara u svetu i u regionu”, dodao je Turnbul.

BAE se u trci za dobijanje ovog posla nadmetao sa italijanskom kompanijom Finkantijeri i španskom Navantija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top