B-brendovi počeli da dominiraju ruskim tržištem

B-brendovi počeli da dominiraju ruskim tržištem

Rusko tržište mobilnih telefona i smartfona od januara do avgusta 2015. palo je 14 odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine, na 23 miliona komada.

Prema finansijskim pokazateljima tržište je, međutim, poraslo pet odsto na 162 milijarde rubalja (2,2 milijarde evra), pokazalo je istraživanje kompanije Evroset.

Prema procjenama kompanije, kriza je 2015. godine produžena i tržište još nije dostiglo dno. Maksimalan pad tražnje od početka ove godine bio je u martu i dostigao je 20 odsto, preneo je Tas.

Istraživanje je pokazalo da čak i u periodu krize potrošači ne traže uvek najjeftinije ponude, nego su im najvažnije tehničke karakteristike. Lojalnost nekom konkretnom brendu je, međutim, nestala sa prvih pozicija.

B-brendovi (kako se nazivaju proizvođači “druge kategorije”) nastavljaju da potiskuju poznate tržišne igrače.

Udio smartfona u ukupnom obimu prodaje u prvih osam mjeseci 2015. godine u poređenju sa istim periodom lani, povećan je sa 60 na 65 odsto po obimu, a sa 88 na 91 odsto po vrijednosti. Pri tome je broj smartfona prodatih u tom periodu smanjen šest odsto, na 15 miliona komada, a izraženo u novcu je povećan devet odsto, na 147 milijardi rubalja. Prosječna cijena smartfona povećana je 16 odsto, na 9.600 rubalja (131 evro).

Postepeno raste i udio na tržištu fableta (smartfoni velikih dimenzija). U periodu januar-avgust 2015. godine njihov udio je povećan na godišnjem nivou sa dva na četiri odsto po broju prodatih fableta, a u novcu sa četiri na osam odsto.

U segmentu tableta je i na drugim tržištima prenosive elektronike uočena stagnacija. Rusko tržište tableta smanjeno je za osam mjeseci ove godine 41 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na tri miliona komada, a u novcu je smanjeno 34 odsto, na 32 milijarde rubalja.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top