Azijski indeksi pali zbog MMF-a i Kine

Azijski indeksi u utorak su pali jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog usporavanja rasta kineske ekonomije, ali i zbog toga što je MMF ponovno smanjio procjene globalnog rasta.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,9 posto, a pad su predvodile kineske dionice. Kineski bluechip indeks CSI300 potonuo je 1,2 posto. Hang Seng je izgubio 1 posto dok je australijsko tržište palo pola procenta. Nikkei 225 oslabio je 0,7 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je blago u ponedjeljak procjene rasta globalne ekonomije u 2019. i 2020. godini, dok je izvršna direktorica Christine Lagarde ocijenila da su rizici od oštrog usporavanja globalnog rasta porasli, no i da recesija još nije iza ugla. MMF u najnovijim prognozama predviđa da će globalna ekonomija porasti za 3,5 posto u 2019. i za 3,6 posto u 2020. godini, čime je snizio projekcije iz oktobra za 0,2 postotna boda, odnosno 0,1 postotni bod. Time je snizio svoje procjene po drugi put u protekla tri mjeseca.

Kineska ekonomija porasla je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 6,4 posto na godišnjem nivou, najsporije od svjetske finansijske krize 2009., dok je u cijeloj prošloj godini rast bio najsporiji u posljednjih 28 godina. Podaci kineske statističke kancelarije, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju da je u proteklom tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou usporen u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 6,5 posto.
Zbog toga je u cijeloj 2018. godini rast ekonomije usporen sa 6,8 posto, koliko je iznosio u 2017., na 6,6 posto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top