Azijski indeksi bilježe najoštriji dnevni pad: Tržišta uzdrmale nove prijetnje carinama Kini

Azijski indeksi imali su najoštriji dnevni pad za proteklih devet mjeseci zbog obnovljenih kinesko-američkih trgovinskih napetosti.

Juan je potonuo na najniži nivo tokom više od decenije. Investitori su sigurno utočište pronašle u jenu, obveznicama i zlatu.

MSCI Asia Pacific Index je potonuo 2,2 odsto na nivoe najniže još od januara. Kineski bluechip indeks CSI300 je pao 1 procenat, dok je korejski Kospi potonuo 2,1 odsto, na najniži nivo od decembra 2016. godine.

Tržišta su uzdrmale najnovije prijetnje carinama na robni uvoz iz Kine, pa su ulagači potražili utočište za kapital u japanskom jenu, koji je u takvom okruženju ojačao na najviše nivoe u pet nedjelja prema dolaru i najviši nivo tokom dvije i po godine prema funti.

Američki predsjednik izjavio je da će 1. septembra uvesti 10 odsto carine na robni uvoz iz Kine vrijedan 300 milijardi dolara, a nakon što su se američki pregovarači vratili sa trgovinskih pregovora iz Šangaja i izvestili da napredak nije postignut. Tramp je ustvrdio da Kina nije ispunila obećanja koja je dala u ranijim pregovorima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top