Azijske zemlje razmatraju regionalni trgovinski pakt | Ekonomist

Azijske zemlje razmatraju regionalni trgovinski pakt

Pregovarači iz 16 azijskih zemalja sastaju se ove nedjelje u japanskom lučkom gradu Kobe kako bi razgovarali o regionalnom trgovinskom paktu. Taj sporazum se doživljava kao rival sporazumu o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) koji je nedavno odbacio američki predsjednik Donald Tramp.

Kina nije dio TPP-a, ali igra vodeću ulogu u sporazumu Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) o kome će se od danas do petka voditi pregovori, prenosi agencija AP.

Među zemljama pregovaračima o RCEP su i neke od najsiromašnijih azijskih zemalja, kao što su Laos i Mjanmar, ali i neke od najbogatijih iz tog regiona. Međutim, postizanje konsenzusa oko carina, trgovine uslugama i restrikcija na investicije u ključnim industrijskim granama, pokazalo se teškim od otpočinjanja pregovora 2013. godine.

Osim Japana i Kine, članice RCEP-a su Australija, Brunej, Kambodža, Indija, Indonezija, Južna Koreja, Laos, Malezija, Mjanmar, Novi Zeland, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Nakon što je preuzeo predsjednički mandat, Tramp se povukao iz TPP-a, koji sada obuhvata 11 zemalja od Čilea do Novog Zelanda, podsjeća AP, navodeći da SAD nisu dio inicijative RCEP.

Japanski premijer Šinzo Abe i drugi lideri iz zemalja članica TPP-a nadaju se da će ubijediti Trampa da odustane od odbacivanja trgovinskog pakta, koji je bio u samom centru ekonomske politike prethodne administracije SAD za azijski region.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top