Azijske berze u porastu, euro bez promjene | Ekonomist

Azijske berze u porastu, euro bez promjene

Na većini azijskih berzi u ponedjeljak su cijene akcija porasle, najviše u tehnološkom sektoru nakon odličnih poslovnih rezultata američkih tehnoloških giganata, dok je energetski sektor ojačao zahvaljujući visokim cijenama nafte.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru i Šangaju pale između 0,2 i 0,8 odsto.

No, berzanski indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli su između 0,2 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u blagom plusu.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se rastu berzanskih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata niza tehnoloških giganata, kao što su Alphabeta, Microsofta i Amazon.com.

U međuvremenu, Apple je objavio da su narudžbine za njegov iPhone X, poseban model tog telefona kojim firma obilježava 10 godina od prvog iPhonea, iznad očekivanja, što je podstaklo rast cijena akcija koje proizvode djelove za taj mobilni telefon.

Zahvaljujući tome, jutros je azijski tehnološki sektor ojačao za 0,5odsto, a predvodi akcija južnokorejskog Samsunga.

Cijene akcija porasle su i u energetskom sektoru, što se zahvaljuje visokim cijenama nafte.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu stabilna, nakon što je prošle nedjelje skočila 4,6 odsto, na 60,15 dolara, a u jednom je trenutku u petak dostigla i 60,53 dolara, najviši nivo od jula 2015.

Na američkom je tržištu barel prošle nedjelje poskupio 4,7 odsto, na 53,90 dolara, a jutros je ojačao još četiri centa.

Podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon marta iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

A na valutnim tržištima euro se stabilizovao nakon što je prošle nedjelje prema dolaru oslabio 1,5 odsto, što je bio njegov najveći nedjeljni gubitak u posljednjih 11 mjeseci.

Pritisak na euro uslijdio je prošlog četvrtka, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) odlučila da produži svoj program kupovine akcija i na prvih devet mjeseci iduće godine.

Iako je ECB najavila smanjenje iznosa mjesečne kupovine od januara za pola, na 30 milijardi eura, poručila je i da će iduće godine zadržati podsticajne mjere, pa čak ostavila otvoren prostor za dalje podsticaje ako bude potrebe.

Kurs eura kreće se jutros oko 1,1615 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1608 dolara.

Cijena dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 113,60 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,2 odsto, na 94,77 bodova.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top