Azijske berze u padu: Ulagači i dalje strahuju od mogućih trgovinskih ratova ako SAD uvede carine | Ekonomist

Azijske berze u padu: Ulagači i dalje strahuju od mogućih trgovinskih ratova ako SAD uvede carine

Na azijskim berzama cijene akcija su pale i u ponedjeljak, peti dan zaredom.

Ulagači su u strahu od mogućih trgovinskih ratova ako SAD uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma. Euro je ojačao jer je u Njemačkoj otvoren put za novu veliku koaliciju, prenosi Jutarnji list Hinu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je jutros u minusu 0,8 odsto, nakon što je prošle nedjelje izgubio više od 2 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,5 odsto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,5 i 1,2 odsto. U Šangaju su, pak, blago porasle, za 0,2 odsto.

Na početku trgovanja činilo se da bi se tržišta mogla smiriti, nakon što je u petak na Wall Streetu S&P 500 indeks blago porastao jer su tamošnji ulagači špekulirali da najava američkog predsjednika Donalda Trampa o uvođenju carina na čelik i aluminijum predstavlja samo prijetnju kako bi partnere u svijetu privolio da sjednu za pregovarački sto i dogovore načine kako bi SAD mogao smanjiti veliki trgovinski deficit.

No, terminski S&P 500 indeks jutros je u minusu, što znači da se i u ponedjeljak na Wall Streetu može očekivati nesigurno trgovanja.

Na valutnim je tržištima dolar prema japanskoj valuti oslabio četvrti dan zaredom, što je, među ostalim, posljedica nesigurnosti na berzama, pa ulagači za svoj kapital traže sigurnija utočišta, kao što su japanska i švajcarska valuta.

Tako je kurs dolara skliznuo na 105,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 105,75 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla s 1,2315 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,233 dolara.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top