Azijske berze: Rast sirovina podigao indekse | Ekonomist

Azijske berze: Rast sirovina podigao indekse

Na azijskim berzama su indeksi blago porasli, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina jer se ulagači nadaju jačanju potražnje iz Kine, dok je kurs dolara blago oslabio.

MSCI Asia Pacific Inhdex porastao je 0,3 posto, a u odnosu na početak godine u plusu je velikih 32 posto. To se može zahvaliti dobrim korporativnim rezultatima i jačanju globalne ekonomije.

Cijene bakra i nafte uzletjele su na nove najviše nivoe u posljednjih nekoliko godina što je znak da bi mogla rasti inflacija. To bi bio pozitivan znak za jači rast globalne ekonomije.

Bakar je tako porastao deveti uzastopni dan na najviši nivo u tri i po godine što signalizuje jaču potražnju iz Kine. Nafta je skočila na najviši nivo od sredine 2015.

Kineski uvoz rafiniranog bakra porastao je u novembru čak 19 posto.

Rast cijene sirovina najjače je podigao akcije na australijskom tržištu. BHP Billiton, Woodside Petroleum i Newcrest bili su među dobitnicima dana.

U plusu su bili i azijski dobavljači iPhonea nakon što im je sam početak nedjelje donio korekciju zbog naznaka slabije potražnje za iPhoneima. Pegatron Corp i Hon Hai podignuti su više od 1 posto dok je Appleov glavni rival Samsung skočio preko 2 posto.


 

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top