Azijske berze: Prekid pozitivne serije | Ekonomist

Azijske berze: Prekid pozitivne serije

Na azijskim berzama je u utorak prekinut šestodnevni pozitivni niz.

Investitori su ipak odlučili malo stati na loptu nakon što su i njihove evropske kolege postupili slično, dok se dolar dodatno odmakao od najnižeg nivoa u tri godine.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,3 %. Australijsko tržište bilježi tek manje promjene, korejski Kospi srezan je 1,2 % dok je Hang Seng izgubio 0,4 % vrijednosti.

Nikkei 225 pao je 1 % čime je prekinuo trodnevni pozitivni niz.

Američko tržište u ponedjeljak je bilo zatvoreno zbog nacionalnog praznika.

Dobri izgledi za globalnu ekonomiju gurali su akcije prema gore u prethodnim nedjeljama i mjesecima. No, spori rast plata tema je u mnogim velikim ekonomijama. Na primjer, Japan bilježi najduže razdoblje ekonomske ekspanzije u posljednjih trideset godina, no plate nisu značajno rasle usljed prijetnje deflacije. Istraživanje Reutersa pokazuje da više od polovine japanskih kompanija ne planira povećanje plata u nadolazećim mjesecima.

Na valutnom tržištu, dolarov indeks porastao je 0,3 % prema korpi valuta, na 89,346, dodatno se udaljivši od najnižeg nivoa u tri godine na koju je potonuo protekli petak. U odnosu na japansku valutu, kurs dolara kreće se jutros oko 106,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,2425 na 1,2390 dolara.

Podršku tržištu u međuvremenu pruža nastavak rasta cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje ojačale više od 3 % i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodne nedjelje.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,8 %, na 62,15 dolara, dodatno se odmakavši od 58,07 dolara, najnižeg nivoa u mjesec i po dana, na koju je skliznula 9. februara.


Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top