Azijske berze porasle, dolar stabilan | Ekonomist

Azijske berze porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija blago porasle, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični u vezi sa svjetskom ekonomijom nakon dobih vijesti iz SAD-a, Kine i Japana.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,5 posto, nastavljajući rast od kraja prošle nedjelje.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se usponu Wall Streeta u petak za više od 0,4 posto nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada, koji su pokazali da se to tržište brzo oporavilo nakon nedavnih poremećaja izazvanih razornim uraganima na jugu SAD-a.

U novembru je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 228.000, gotovo 30.000 više nego što se očekivalo, dok je prosječna satnica porasla za 0,2 posto na mjesečnom nivou.

To pokazuje da najveća svjetska ekonomija stabilno raste i da se može očekivati jačanje potrošnje, ali i inflacije, zbog čega je gotovo sigurno da će američka centralna banka ove nedjelje po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope.

Osim čelnika Feda, ove nedelje održaće se i sednice čelnika evropske i britanske centralne banke, no ne očekuju se promjene u monetarnoj politici.

Podršku tržištima pružaju i prošlonedjeljni podaci o rastu japanske ekonomije te kineskog uvoza i izvoza iznad očekivanja analitičara, što pokazuje da su i druga i treća po veličini svjetska ekonomija u dobroj formi.

U fokusu ulagača su i cijene nafte, koje su i dalje u silaznoj putanji nakon što su prošle nedjelje blago pale zbog naznaka rasta proizvodnje u SAD-u, što narušava nastojanja OPEC-a i nekih drugih proizvođača usmjerenih na uravnoteženje ponude i potražnje.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula još 17 centi, na 57,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 25 centi, na 63,15 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je blago oslabio, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo 0,1 posto, na 93,83 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao za 0,1 posto, na 113,60 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1780 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

U fokusu ulagača jutros je i bitcoin, s obzirom da se počelo trgovati terminskim ugovorima vezanim uz tu digitalnu valutu.

Na samom početku trgovanja terminskim ugovorima Čikaškoj CBOE berzi kurs bitcoina iznosio je 15.460 dolara, da bi ubrzo skočio na 18.100 dolara.

Bitcoin je kreiran 2009. godine i odnedavno se koristi za kupovinu široke lepeze proizvoda, a njegova cijena gotovo svakodnevno snažno oscilira.


 

Izvor: GdeInvestirati / Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top