Azijske berze porasle, dolar stabilan | Ekonomist

Azijske berze porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija porasle, prateći uspon Wall Streeta, jer su ulagači optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 %, nakon četiri dana gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio više od 1 %, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,2 %. U Šangaju su, međutim, pale.

Azijskim berzama podršku pruža jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu drugi dan zaredom jer su tamošnji ulagači vrlo optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,6 % u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što bi bio njihov najbrži rast u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreskim promjenama u SAD-u na početku godine.

Uz to, ulagače su ohrabrili podaci koji ukazuju na stabilan rast najvećih svjetskih ekonomija, a popustile su i geopolitičke napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Sirije.

Međutim, na berzi u Šangaju indeksi su pali, iako je kineska centralna banka najavila smanjenje stope izdvajanja obaveznih rezervi, što će povećati likvidnost u bankarskom sistemu i doprinijeti većem kreditiranju preduzetnika.

Takvi potezi obično pozitivno utiču na tržište kapitala, no to jutros nije bio slučaj jer ulagače zabrinjavaju protekcionističke mjere.

Još nije jasno ni kako će se rasplesti situacija nakon što je Washington najavio carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking najavio istovjetne protivmere, a Bijela kuća je povukla već novi potez – zabranila je američkim kompanijama da prodaju komponente kineskom proizvođaču telekom opreme ZTE-u.

„Na početku ove godine na tržištima su dominirale teme o snažnom rastu globalne ekonomije i laganom buđenju inflacije, no sada su u fokusu ulagača najave carina i protekcionistička retorika. Vjerujemo da će se u pregovorima naći neko rješenje, no do toga preostaje još dug put tokom kojeg na tržištima očekujemo nestabilnost i povećani rizik”, kaže Robert Rennie, strateg u Westpacu.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 30-ak centi, na 71,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 33 centa, na 66,85 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,54 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 89,44 boda.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,05 na 107,25 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se kurs eura kreće oko 1,2370 dolara, kao i juče u ovo doba.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top