Azijske berze pale na početku nedjelje, dolar stabilan | Ekonomist

Azijske berze pale na početku nedjelje, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija pale, prateći pad indeksa na Wall Streetu, zbog neizvjesnosti u vezi poreske reforme u SAD-u, dok je dolar stabilan.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je oko 7,00 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,3 posto.

Indeksi berza u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Prošle nedjelje su cijene akcija na Wall Streetu pale, po prvi put nakon osam nedjelja rasta, što je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati poreska reforma, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite predloge zakona.

Prema predlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odložilo bi se za godinu dana, na male preduzetnike primjenjivali bi se poreski odbici, a ne posebna stopa, a predlaže se, takođe, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu smanjenje poreske stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreskih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa. Zasad nema puno naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

“Sve su oči uprte u to što će Senat i Zastupnički dom učiniti u vezi njihovih predloga zakona. Uopšte ne iznenađuje što se razvila rasprava, no to je ipak uzazov za tržišta”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u kompanija Mizuho Securities.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a američki S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, djelimično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze. Zbog toga se ulagači plaše da bi neuspjeh poreske reforme mogao izazvati korekciju cijena akcija.

Podršku tržištima pružaju visoke cijene nafte, koje se kreću na najvišim nivoima od polovine 2015. godine.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,2 posto, na 63,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 56,68 dolara.

A na valutnim tržištima dolar stabilan nakon što je prošle nedjelje oslabio zbog neizvjesnosti u vezi sa poreskom reformom u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,53 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,37 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao na 113,55 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 113,50 jena.

Američka valuta blago je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1665 na 1,1655 dolara.


 

Izvor: GdeInvestirati / Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top