Azijske berze: Pad indeksa, kupci se okrenuli obveznicama | Ekonomist

Azijske berze: Pad indeksa, kupci se okrenuli obveznicama

Na azijskim berzama su indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao nakon što je danima bio pod pritiskom.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 1,1 % nakon što je juče skočio na najviši nivo u istoriji. Od početka mjeseca ovaj je indeks u plusu 6,5 %.

Australijski indeks pao je 0,9 %, Kospi je spušten 1 % dok je Nikkei 225 srezan 1,5 %. Hang Seng je izgubio 0,9 %, a Shanghai Composite Index zaokružio je regionalni pesimizam padom od 0,8 %.

I dok akcionarski indeksi padaju, kupci su se očigledno okrenuli obveznicama pa je 10-godišnja američka obveznica skočila iznad 2,70 % što je najviši nivo od aprila 2014. Razlog tome jesu izjave čelnika ECB-a koje su potpirile očekivanja da će centralne banke ove godine zauzdati monetarne podsticaje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se ove nedjelje održava sjednica čelnika američke centralne banke, koji bi mogli signalizovati dalje povećanje kamatnih stopa u martu.

Uz to, krajem nedjelje biće objavljen izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koji obično znatno utiče na smjer tržišta.

Na valutnim tržištima euro je spušten 0,2 %, na 1,2361 dolara. Sinoć je dotakao nivo od 1.2538 dolara, najviše u tri godine.


Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top