Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu | Ekonomist

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Na azijskim berzama su u ponedjeljak cijene akcija porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i jačanju globalne ekonomije, dok se dolar tek blago odmakao od najnižih nivoa u tri godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,25 %, ojačavši 12. dan zaredom.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao 0,1 %, dok su cijene akcija u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,7 %.

Indeksi u Šangaju i Hong Kongu oslabili su oko 0,2 %.

Od početka ove godine azijski MSCI indeks skočio je gotovo 8 % i dostigao najviši nivo u istoriji, što se zahvaljuje podacima koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, od SAD-a, preko eurozone, do Kine i Japana.

Pozitivno na tržišta utiču i gotovo neprestani rekordi najvažnijih indeksa na Wall Streetu. Samo prošle nedjelje Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili su više od 2 % i dostigli najviše nivoe u istoriji, podstaknuti boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Od 133 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvještaje, njih 79,7 % prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 % prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 13,2 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 %.

Jačanje svjetske ekonomije utiče i na rast cijena nafte jer bi to trebalo izazvati jačanje potražnje. Stoga se jutros cijene ‘crnog zlata’ kreću na najvišim nivoima u tri godine.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je 23 centa, na 66,37 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela stabilno kreće iznad 70 dolara, tačnije na 70,46 dolara.

A na valutnim tržištima dolar se malo odmakao od najnižih nivoa u tri godine. Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 %, na 89,14 bodova, nakon što je prošle nedjelje u jednom trenutku zaronio na 88,43 boda, najniži nivo od decembra 2014. godine.

Cijena dolara prema japanskoj valuti jutros se kreće oko 108,75 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 108,60 jena.

Američka valuta blago je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs eura skliznuo s 1,2420 dolara, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta, na 1,2410 dolara.


Izvor: GdeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top