Azijske berze: Investitori uzeli predah, indeksi blago pali | Ekonomist

Azijske berze: Investitori uzeli predah, indeksi blago pali

Na azijskim berzama se u srijedu trguje oprezno jer se nakon snažnog rasta od početka godine indeksi na mnogim tržištima kreću na rekordnim nivoima, dok je vrijednost dolara prema korpi valuta pala na novi najniži nivo u tri godine.

Većina azijskih indeksa od početka je u plusu između pet i deset posto pa je jasno da su investitori odlučili malo stati na loptu.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,2 posto, nakon što je u utorak skočio 1,2 posto na novi najviši nivo u istoriji.

Nikkei 225 oslabio je 0,6 posto kao posljedica jačanja jena. Japanski izvoz porastao je trinaesti uzastopni mjesec, podstaknut rekordnom potražnjom iz Kine i Azije u cjelini. Fabričke aktivnosti porasle su po najjačoj stopi u gotovo četiri godine.

Korejski Kospi bio je gotovo nepromijenjen dok je kineski CSI300 oslabio 0,3 posto. Posljednji je još uvijek u plusu od osam posto u odnosu na početak godine i na najvišem je nivou od sredine 2015..

Na valutnim tržištima dolar je i dalje pod pritiskom jer investitori predviđaju da Fed neće biti jedina centralna banka koja će ove godine zauzdati monetarne podsticaje. S druge strane, u Evropi je raspoloženje sjajno o čemu svjedoči i podatak o potrošačkom povjerenju koje je uzletjelo na najviši nivo u sedamnaest godina. No, i ovaj je podatak podstakao spekulacije da će Evropska centralna banka možda već na sjednici u utorak preduzeti određene korake u smjeru zauzdavanje monetarne politike.

Sve je to podstaklo novi rast eura, na 1,231 dolara, najviši nivo u tri godine. Dolar je pao na novu najniži nivo prema korpi valuta.


Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top