Azijske berze: Indeksi većinom u crvenom | Ekonomist

Azijske berze: Indeksi većinom u crvenom

Azijske berze su danas donijele pozitivni sentiment, no većina je indeksa zaključila u minusu.

Nikkei 225 oslabio je 0,2 posto nakon što se u prethodnoj trgovini popeo na najviši nivo u 26 godina. Maloprodajni sektor bio je u plusu. Takashimaya je skočio 3,8 posto što je rezultat objavljenog rasta operativne dobiti od 5,6 posto u devet mjeseci, zaključno sa krajem novembra.

Potrošačke cijene u prošlom mjesecu porasle su jedanaesti uzastopni mjesec, no rast se pretežno može pripisati troškovima goriva. Potrošačke cijene u novembu porasle su 0,9 posto u poređenju s 0,8 posto koliko su prognozirali analitilčari koje je anketirao Reuters.

Korejski Kospi pao je pola postotka što je posljedica korekcije bluechipova. Samsung je srezan tri posto dok je SK Hynix potonuo 3,5 posto.

Kineski indeksi bili su u plusu. Shanghai Composite Index porastao je 0,8 posto dok je Shenzen Composite podignut 0,4 posto. Industrijski i finansijski sektor bili su najveći dobtnici.

Kineska narodna banka povećala je centralnu tačku juana u odnosu na dolar na 6,5416, što je najviši nivo u tri i po mjeseca.

Tržišta u Hong Kongu, Australiji i Novom Zelandu bila su zatvorena.


Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top