Azijske berze: Indeksi u plusu

Azijski indeksi porasli su na početku nove nedjelje porasle nakon informacija da SAD i Sjeverna Koreja i dalje dogovaraju samit, dok su cijene nafte oštro pale zbog najave ublažavanja proizvodnih ograničenja OPEC-a.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,2 %. Nikkei 225 ostao je praktički nepromijenjen dok je Topix oslabio 0,2 %.

Kospi je bio najveći regionalni dobitnik rastom od 0,7 %. Na meti kupaca su izdanja koja izvlače korist od daljeg popuštanja napetosti sa Sjevernom Korejom.

Američki i sjevernokorejski zvaničnici sastali su se u nedjelju u selu na granici između Sjeverne i Južne Koreje u sklopu priprema važnog, dramom obavijenog samita koji po riječima američkog predsednika Donalda Trampa donosi “sjajan potencijal” za Sjevernu Koreju.

“Zaista vjerujem da Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal i da će jednoga dana biti velika ekonomska i finansijska nacija”, napisao je Tramp na Twitteru.

“Kim Džong Un slaže se sa mnom u tome. To će se potvrditi!”, poručio je američki predsjednik, potvrđujući da je američki tim stigao u Sjevernu Koreju kako bi pripremio njegov sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim liderom Kimom.

Trampove optimistične riječi su bile u grubom kontrastu s onima izrečenima prije samo tri dana, kada je Tramp otkazao planirani samit zbog “otvorenog neprijateljstva” Pjongjanga.

Glavna informacija s tržišta od ovoga jutra jeste oštar pad cijena nafte. To je rezultat strahova da bi najveći proizvođači nafte mogli olabaviti svoja proizvodna smanjenja koja su na sceni već godinu i po. O tome su razgovarali ministri energetike Rusije i Saudijske Arabije u susret ključnom sastanku OPEC-a koji je u Beču na rasporedu kroz nekoliko nedjelja.

Brent nafta jutros je potonula 2,6 %, na 74,49 dolara, svoju najniži nivo u tri nedjelje. Američka nafta pala je na 65,80 dolara, što je najniži nivo u šest nedjelja.


Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top