Azijske berze: Indeksi pali, očekuje se zaoštravanje monetarne politike | Ekonomist

Azijske berze: Indeksi pali, očekuje se zaoštravanje monetarne politike

Na azijskim berzama su indeksi pali jer su ulagači oprezni zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike centralnih banaka, što bi povećalo troškove zaduživanja kompanija, dok je dolar oslabio prema euru.

MSCI Asia Pacific Index izgubio je gotovo 1 % i ovo mu je najgora nedjelja u posljednja četiri mjeseca.

Nikkei 225 oslabio je 1,3 %. Tehnološki sektor bio je na meti prodaje. SoftBank srezan je 1,5 %. Gubitnici dana ipak su bili u avio sektoru pa je ANA Holdings potonuo 4,2 %.

Shanghai Composite Index pao je 0,4 %, na 3.432,82 boda. Na putu je da ostvareni nedjeljni minus od 3,5 %, što bi mu bio najveći nedjeljni pad u dvije godine.

Ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice, s obzirom na očekivanja da će se najveće centralne banke u svijetu ove godine početi zatezati monetarnu politiku. A viši prinosi štete akcijama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu investitorima, koji bi mogli povući dio sredstava iz akcija i kupiti obveznice.


Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top