Azijske berze: Cijene akcija porasle | Ekonomist

Azijske berze: Cijene akcija porasle

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu otprilike 1 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,1 odsto.

U Šangaju su pale oko 0,4 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,6 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je  pad cijena akcija na Wall Streetu u jučerašnjem trgovanju, s obzirom da se očekivao dublji pad indeksa nakon poraza Donalda Trampa u pokušaju uvođenja zdravstvene reforme.

Neuspjeh republikanaca u Kongresu da prikupe dovoljan broj glasova za podršku novog zakona, zbog čega su ga u petak povukli iz procedure, drži ulagače na oprezu, ali ih nije i sasvim obeshrabrio.

Nadaju se da će ostale reforme koje je Tramp najavio, a koje su mjesecima podržavale rast cijena akcija, kao što su smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje, dobiti ′zeleno svjetlo′ u Kongresu.

“Čini se da tržišta trenutno nisu voljna da oštrije reaguju na razočaranje Trampovim porazom, s obzirom da se rast američke ekonomije ubrzava i da Fed namjerava postepeno da zaoštrava monetarnu politiku”, kaže Rik Spuner, analitičar u firmi CMC Markets.

Jutros su se oporavile i cijene nafte. Nakon što je juče na američkom tržištu cijena barela pala 1,9 odsto, jutros je porasla 0,5 odsto, na 47,95 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,4 odsto, na 50,95 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan nakon što je juče njegova vrijednost prema korpi valuta pala na najniži nivo u četiri i po mjeseca.

Sinoć je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao na 98,85 bodova, dok se jutros kreće oko 99,23 boda.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 110,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,35 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago oslabio, pa se cijena eura kreće oko 1,0865 dolara, oko najviših nivoa od novembra, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0850 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top