Azijske berze: Akcije porasle u Kini | Ekonomist

Azijske berze: Akcije porasle u Kini

Na azijskim berzama je u ponedjeljak promet mršav jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi, dok su u Kini cijene akcija snažno porasle.

Kineski CSI 300 indeks bio je oko 7,00 sati u plusu 1,9 %, dok su u Australiji cijene akcija porasle 0,7 %.

U Japanu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi, dok na drugim berzama u regiji indeksi stagniraju. Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,1 %, nakon što je prošle nedjelje ojačao 1,7 %.

U Kini se prošle nedjelje zbog praznika nije radilo, pa su kineski ulagači tek danas snažnom kupovinom akcija reagovali na prošlonedjeljnu odluku kineske centralne banke o smanjenju obaveznih rezervi banaka kako bi se podstaklo kreditiranje.

Podršku tržištu pružaju i podaci o jačanju aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru, pa ulagače nije pokolebao ni podatak da je u uslužnom sektoru indeks aktivnosti skliznuo na najniži nivo u 21 mesec.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje pale više od 3 %. Jutros je barel na londonskom tržištu poskupio 13 centi, na 55,75 dolara, a na američkom 16 centi, na 49,45 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je malo oslabio, nakon što je prošle nedjelje prema korpi valuta ojačao 0,8 %.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 93,76 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,80 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 112,60 jena, dok je prema evropskoj valuti oslabio.

Cijena eura kreće se jutros oko 1,1740 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1730 dolara.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top