Azijska tržišta: Tenzije smirene, indeksi porasli | Ekonomist

Azijska tržišta: Tenzije smirene, indeksi porasli

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle jer su se ulagači smirili nakon što su SAD i Kina jedan drugoj nametnuli nove uvozne carine, ali manje nego što se očekivalo.

MSCI Asia Pacific index porastao je 0,2 posto dok je Nikkei 225 stigao blizu najvišeg nivoa u osam mjeseci.

U ponedjeljak naveče predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je odluku o uvođenju 10-postotnih carina na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode i zaprijetio daljim carinama na još 267 milijardi dolara kineskog uvoza ako Peking odgovori mjerama koje bi pogodile poljoprivrednike ili industrije.

Peking je, pak, odgovorio carinama od 10 posto na uvoz američkih proizvoda vrijednih 60 milijardi dolara.

Time se nastavlja trgovinski sukob između dvaju najvećih svjetskih ekonomija, no to se, kažu analitičari, i očekivalo, pa se tržište oporavilo.

„Prvobitno su najavljivane carine u rasponu od 20 do 25 posto, pa su ipak smanjene na 10 posto. Možda te brojke neće biti tako loše kao što se mislilo. Veći je pritisak na Kinu da se postigne dogovor nego na SAD”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u kompaniji Wedbush Securities.


 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top