Azijska tržišta: Šesti uzastopni rast indeksa | Ekonomist

Azijska tržišta: Šesti uzastopni rast indeksa

Na azijskim tržištima indeksi su porasli šesti dan zaredom, nastavivši tako nadoknađivati gubitke od prvog dijela februara, dok se vrijednost dolara prema korpi valuta stabilno kreće ka najnižim nivoima u tri godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je prošle nedjelje porastao više od 4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,5 i 0,8 posto.

Na azijskim se berzama nastavlja oporavak nakon što su u prvim nedjeljama februara cijene dionica oštro pale zbog naznaka jačanja inflacije u SAD-u, što je na tržištima izazvalo bojazan od ubrzanja rasta kamatnih stopa i troškova zaduživanja.

No, danas se očekuje skroman obim trgovanja jer se na berzama u Kini ne radi zbog praznika, a iz istog razloga neće se raditi ni na Wall Streetu.

I dok mogućnost rasta inflacije i dalje prijeti, podršku tržištima pružaju naznake ubrzanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i zarada kompanija.

Nastavlja se i trend rasta cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje ojačale više od 3 posto i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodne nedjelje, kada su bile pod pritiskom pada sklonosti ulagača prema riziku.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,2 posto, na 62,45 dolara, dodatno se odmaknuvši od 58,07 dolara, najnižegg nivoa u mjesec i po dana, na koju je skliznula 9. februara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što je prošle nedjelje njegova vrijednost prema korpi valuta potonula 1,5 posto i zaronila na najniži nivo u tri godine.

Bila je to posljedica niza uzroka, uključujući procjene da će Washington voditi strategiju slabljenja dolara. Uz to, ulagače zabrinjavaju procjene o rastu proračunskog i trgovinskog deficita u SAD-u, s obzirom ne veliko smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,05 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 89,10 bodova.

Prošle je nedjelje u jednom trenutku zaronio na 88,25 bodova, najniži nivo od decembra 2014. godine.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara kreće se jutros oko 106,25 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 106,20 jena, malo iznad najnižeg nivoa u 15 mjeseci.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je, pak, blago oslabio, pa je cijena eura jutros dosegla 1,2425 dolara, dok je u petak iznosila 1,2405 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top