Azijska tržišta: Rast indeksa, trgovina oprezna

Na azijskim su berzama cijene dionica danas porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno uoči objave izvještaja o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši manji dio gubitaka od prethodnih dana.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,3 i 0,5 posto. U Singapuru i Hong Kongu su blago pale, dok se u Šangaju zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon dva dana oštrog pada.

Nakon što je početkom nedjelje objavljeno da je proizvodna aktivnost pala na najniže nivoe u posljednjih 10 godina, što je izazvalo oštar pad cijena dionica, juče objavljeni slabiji nego što se očekivalo podatak o uslužnoj aktivnosti potvrdio je da se rast najveće svjetske ekonomije usporava.

Uprkos tome, Wall Street je porastao jer su ojačale spekulacije o daljem smanjenju ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

Nakon slabih ekonomskih pokazatelja, jučer su trgovci na tržištu novca podigli izglede za smanjenje kamata Feda u oktobru na gotovo 90 posto, dok su još početkom nedjelje ti izgledi iznosili 40 posto.

“Slabost pokazatelja, posebno iz neproizvodnog sektora, mogla bi potaknuti Fed na smanjenje kamata treći put ove godine”, kaže Kim Forrest, direktorica u kompaniji Bokeh Capital Partners.

Ulagači se sada nadaju da bi, osim u septembru, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta od početka godine.

“Na kritičnoj smo tački. Usporava se rast globalne ekonomije, kao i američke, zbog trgovinskih sukoba i nesigurnosti po pitanju trgovinske politike. No, tržište voli jeftin novac, a kada ga dobije, tada poraste”, kaže Ben Phillips, direktor u kompaniji EventShares.

U fokusu ulagača danas će biti izvještaj o zapošljavanju u SAD-u jer bi, ako i ono bude slabije od očekivanja analitičara, mogle ojačati spekulacije o smanjenju kamata Feda.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u septembru broj zaposlenih povećan za 145.000, više nego mjesec dana prije, kada je posao našlo 130.000 osoba.

Ulagači su oprezni i zbog novog trgovinskog sukoba. Nakon što je američka vlada u srijedu najavila uvođenje carina od 25 posto na evropske proizvode, u ukupnoj vrijednosti od oko 7,5 milijardi dolara, zbog nelegalnih evropskih subvencija Airbusu, juče je Evropska komisija najavila protivmjere istog intenziteta.

Na valutnim se tržištima, pak, dolar našao pod pritiskom jer su ojačale spekulacije da bi Fed zbog usporavanja rasta ekonomije mogao smanjiti kamatne stope.

Zbog toga je jutros cijena eura dosegnula 1,0985 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0965 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, pa je kurs dolara skliznuo s jučerašnjih 106,95 na 106,75 jena, blizu najniže nivoe u mjesec dana.

Od početka nedjelje dolar je prema jenu oslabio 1,1 posto, a prema euru 0,3 posto.

A cijene su nafte blago porasle nakon jučerašnjeg pada. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,35 posto, na 52,65 dolara.

No, od početka nedjelje na gubitku je 5,8 posto jer se ulagači plaše da će zbog usporavanja rasta globalne ekonomije oslabiti potražnja za energentima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top