Azijska tržišta: Pesimizam u Kini, indeksi pali | Ekonomist

Azijska tržišta: Pesimizam u Kini, indeksi pali

Na azijskim su tržištima indeksi pali i u utorak, drugi dan zaredom, skliznuvši dodatno s najviših nivoa u 10 godina, dok je dolar stabilan nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom.

MSCI Asia Pacific Index srezan je 0,2 posto, s prošlonedjeljnog maksimuma od 570,21 boda.

Povjerenje investitora u Kini potkopano je rastućim prinosima na obveznice otkada je kineska vlada otpočela s pritiskom na online kredite i druge rizične oblike finansiranja. Kineske dionice zato su bile u minusu pa je CSI300 izguibio 0,4 posto dok je Shanghai Composite Index spušten 0,1 posto.

Većina regionalnih indeksa bila je u minusu a najveći gubitnik bio je Hong Kong's China Enterprises Index.

Juče su cijene dionica u trgovačkom sektoru prosječno porasle za 0,7 posto, pri čemu je dionica Amazona poskupila 1,1 posto.

To se zahvaljuje dobrom početku prednovogodišnje kupovne groznice u SAD-u. Potrošnja Amerikanaca snažno je porasla, posebno u online trgovanju, pa podaci kompanije Adobe Analytics pokazuju da je na Dan zahvalnosti i Crni petak online prodaja dosegla 6,9 milijardi dolara, što je oko 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top