Azijska tržišta: Pad sirovina odvukao indekse u crveno | Ekonomist

Azijska tržišta: Pad sirovina odvukao indekse u crveno

Na azijskim su tržištima indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, kao i na Wall Streetu dan prije, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina, dok se kurs eura po prvi put nakon tri godine probio iznad nivoa od 1,23 dolara.

MSCI Asia Pacific Index spustio se 0,2 posto ispod rekordnog nivoa ostvarenog u utorak.

Honkoško tržište bilo je na meti izvlačenja profita nakon što je Hang Seng Index juče dosegao rekordni nivo. Energetska izdanja bila su pogođena padom cijena nafte. PetroChina i CNOOC izgubili su preko dva posto dok je japanski Inpex srezan gotovo tri posto. Gubitnik dana u Sydneyu bio je Rio Tinto koji je izgubio 2,8 posto.

Analitičari ipak očekuju da će se optimizam u Hong Kongu nastaviti tokom ove godine te predviđaju da bi krajem 2018. Hang Seng mogao stići do 34.000 bodova.
Nikkei 225 oslabio je 0,4 posto zbog jačanja jena, dok je australijsko tržište korigovano takođe 0,4 posto. Shanghai Composite Index bio je u plusu pola postotka.

Na tržištu kriptovaluta bitcoin je izgubio dodatnih skoro osam posto i pao na 10.900 dolara. Juče je bitocin potonuo 15 posto. Gubile su i ostale kriptovaluta. Ethereum, ripple i litecoin izgubili su četvrtinu svoije vrijednosti u utorak.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top