Azijska tržišta: Pad indeksa zbog straha od trgovinskog rata između SAD-a i Kine | Ekonomist

Azijska tržišta: Pad indeksa zbog straha od trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Na azijskim tržištima indeksi su pali, kao i dan prije na Wall Streetu, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine i jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,9 posto.
Loše raspoloženja na azijskim berzama posljedica je jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu.

Ipak, gubici na azijskim tržištima znatno su manji nego na Wall Streetu jer je jutros terminski S&P 500 indeks u plusu 0,4 posto, nakon što je juče potonuo više od 2 posto, što najavljuje mogućnost stabilizacije najveće svjetske berze danas poslijepodne.

A juče su na Wall Streetu pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u potrošačkom, za 2,8 posto, i tehnološkom sektoru, za 2,5 posto.
U tehnološkom sektoru najviše je, 5,2 posto, pala cijena dionica Amazon.coma, što je posljedica novog napada predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na tog e-trgovca.

Trump je juče ponovo, drugi put u tri dana, prozvao Amazon zbog visokih cijena isporuka proizvoda u SAD-u i najavio promjene.
Tehnološki je sektor ionako već nedjeljama pod pritiskom kako zbog Amazona, tako i Facebooka kojeg je uzdrmala nedavna vijest da je konsultantska tkompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.
To je izazvalo strahovanja ulagača od strožije regulacije u tehnološkom sektoru, pa su i juče pale cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Facebook, Amazon.com, Apple, Alphabet i Microsoft.

Cijene tih dionica posljednjih godina su najviše rasle, pa se ulagači plaše da slijedi profitabilna prodaja.

Osim toga, ulagači se plaše trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije, nakon što je u ponedjeljak Peking izvijestio o uvođenju carina do 25 posto na uvoz 128 različitih američkih proizvoda, od svježeg voća do svinjskog mesa, što predstavlja odgovor na nedavno Trumpovo uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

Premda su obje zemlje prošle nedjelje poručile da su spremne da pregovaraju kako bi se umanjile trgovinske neravnoteže, Trump je za ove nedjelje najavio uvođenje novih carina do 60 milijardi dolara na uvoz niza kineskih proizvoda, što bi moglo izazvati nove provmjere Pekinga.

“Kineske carine ne izgledaju previše strašno, no komentari u kineskim državnim medijima poručuju da je Kina spremna zaoštriti situaciju ako pregovori ne uspiju”, kaže Greg McKenna, strateg u kompaniji AxiTrader.

Zbog svega toga S&P 500, Dow Jones i Nasdaq indeks jučer su oštro pali, pa su sada u minusu u odnosu na početak godine.
Pritom je S&P 500 skliznuo u područje korekcije, 10 posto ispod svog rekordnog nivoa, dosegnute 26. januara, pa se ulagači plaše da je tržište ‘bikova’, razdoblje rasta cijena dionica koje traje već devet godina, pri kraju.

A cijene su se nafte jutros stabilizovale, nakon što su juče potonule više od 3,5 posto zbog strahovanja od trgovinskog rata i rasta proizvodnje u Rusiji.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 16 centi, na 67,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 13 centi, na 63,15 dolara.
Na valutnim su tržištima, pak, ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.
Tako je kurs dolara jutros skliznuo na 105,90 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 106,25 jena.
Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena eura porasla 0,1 posto, na 1,2310 dolara.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top