Azijska tržišta: Pad indeksa, investitori čekaju važne kineske odluke | Ekonomist

Azijska tržišta: Pad indeksa, investitori čekaju važne kineske odluke

Na azijskim su tržištima indeksi pali, kao i dan prije na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi sa poreskom reformom u SAD-u.

MSCI Asia Pacific Index spustio se 0,2 posto, a najveći je pritisak vršilo japansko tržište. Ipak, azijski indeks na putu je rasta već šestu uzastopnu nedjelju.

Nikkei 225 i Topix spustili su vrijednosti dok je jen nastavio da jača prema dolaru. Japanski investitori ipak mogu biti zadovoljni jer je 63 posto od 1.400 kompanija uključenih u indeks Topix oabjavilo rast dobiti na godišnjem nivou. Dobit po dionici u istom razdoblju porasla je 16 posto.

Pad bilježe i tržišta u Australiji i Koreji, dok se na kineskim berzama trguje mješovito jer investitori još procjenjuju značaj informacije prema kojima će kineska država dozvoliti kompanijama iz inostranstva da stiču kontrolne udjele u brokerskim kućama te će ukloniti ograničenja na sticanje udjela u bankama.

Pad američkih indeksa s rekordnih nivoa u četvrtak ponajviše je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati poreska reforma, nakon što su juče republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj prijedlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu. Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male preduzetnike primjenjivali poreski odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi prijedlozi iz Senata dodatno su zakomplikovali ionako komplikovanu situaciju, nakon što su prije desetak dana republikanski zastupnici u Zastupničkom domu predložili smanjenje poreske stope kompanijama sa 35 na 20 posto i poreza građanima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top