Azijska tržišta: Oštar pad indeksa, Fed pokolebao investitore

Azijski su indeksi u petak oštro pali, nakon snažnog rasta dan prije, dok je dolar ojačao jer će američki Fed, po svemu sudeći, do kraja godine još jednom povećati kamatne stope, već četvrti put ove godine.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je 1,3 posto i ide prema nedjeljnom gubitku većem od 1 posto. Hang Seng je potonuo 2,4 posto dok je Shanghai Composite Index srezan 1,2 posto.

Australijsko tržište je izgubilo 0,1 posto, dok je Nikkei 225 pao 1,1 posto.

Fed nije povećao ključne kamatne stope, kao što se i očekivalo, no u saopštenju je istakao da snažan rast zapošljavanja i potrošnje domaćinstava podržava rast ekonomije, ali da poslovne investicije usporavaju nakon prethodnog snažnog rasta. To bi moglo značiti da bi se rast ekonomije uskoro mogao usporiti.

Osim toga, sve ostalo u saopštenju bilo je u skladu s očekivanjima, pa analitičari vjeruju da će centralna banka u prosincu po četvrti put ove godine povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova jer bi snažan rast ekonomije mogao podstaći jačanje inflacije.

To je razočaralo dio ulagača koji su očekivali da će Fed ublažiti svoje stavove o kamatama, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump nedavno oštro kritikovao politiku povećanja kamata, pa čak kazao i da je ‘Fed poludio’.


Izvor:: Siniša Malus/Seebiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top