Azijska tržišta: Oprezna trgovina, Westfield dobitnik dana | Ekonomist

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, Westfield dobitnik dana

Na azijskim se tržištima trguje oprezno jer ulagači čekaju odluku američke centralne banke o kamatnim stopama, a podršku tržištima pružaju jučerašnji rekordi na Wall Streetu.

MSCI Asia Pacific Index bio je praktično nepromijenjen.

Najbolji performer bio je korejski Kospi koji je porastao 0,6 posto. Pad u tehnološkom i komunalnom sektoru neutralizovan je rastom u većini ostalih sastavnica indeksa. Na australijskom tržištu, naftne dionice povukle su se s najviših nivoa u više od dvije godine nakon što je noćas zaustavljen rast cijena nafte.

Dobitnik dana bio je Westfield koji je uzletio 14,9 posto, na najviši nivo u godini dana, nakon što je ovaj australijski developer trgovačkih centara pristao da bude preuzet od strane francuskog Unibail-Rodancoa u poslu vrijednom 24,7 milijarde australijskih dolara.

Tokijski Topix porastao je 0,3 posto dok su kineski indeksi Shanghai Compoiste i Shenzen Composite bili u minusu od po 0,1 posto.

Na valutnim tržištima, dolarov indeks bio je praktično bez promjena dok su jen i australijski dolar bilježili dobitke u odnosu na američku valutu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top