Azijska tržišta: Oprezna trgovina, očekuje se povećanje kamatnih stopa u SAD | Ekonomist

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, očekuje se povećanje kamatnih stopa u SAD

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno zbog geopolitičkih napetosti i uvjerenja ulagača da će američki Fed već u martu povećati kamatne stope.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu oko 0,4 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Singapuru.

Berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,1 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Na tržištima vlada oprez jer mnogi funkcioneri američke centralne banke, među kojima i predsjednica Janet Yellen, posljednjih dana signaliziraju da je povećanje kamata moguće već ovoga mjeseca jer se rast ekonomije ubrzava, dok inflacija jača.

Zbog toga sada trgovci novcem procjenjuju da postoji oko 90 posto šansi da će Fed u martu povećati kamate, dok su još prije nedjelju dana ti izgledi bili manji od 35 posto.

Ulagači su suzdržani i zbog geopolitičkih napetosti nakon što je jutros Sjeverna Koreja ispalila četiri projektila, a raste i napetost između Kine i Južne Koreje zbog nastojanja Seoula da ojača svoje obrambene kapacitete.

Uz to, jutros su dodatno pale cijene nafte, koje su se prošle nedjelje našle pod pritiskom vijesti o povećanju proizvodnje u SAD-u, ali i da je Rusija u februaru zadržala proizvodnju na nivou iz januara, dok su se ulagači nadali smanjenju.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,3 posto, na 55,75 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio prema japanskoj valuti, a ojačao prema evropskoj.

Cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula je 0,3 posto, na 113,75 jena, dok je kurs eura oslabio 0,1 posto, na 1,0605 dolara.

„Povećanje kamata Feda već u martu praktično je gotova stvar. Stoga će u fokusu ulagača biti tempo povećanja kamata nakon toga. Ako će projekcije sugerisati ubrzanje tempa, dolar bi mogao dodatno ojačati”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top