Azijska tržišta: Oporavak indeksa nakon tri dana gubitaka | Ekonomist

Azijska tržišta: Oporavak indeksa nakon tri dana gubitaka

TOKIO – Na azijskim berzama u ponedjeljak najvažniji indeksi su ojačali, izuzev japanskog Nikkeia, prekinuvši trodnevni negativni niz tokom kojeg su ukupno pali tri posto, no investitori su i dalje na oprezu zbog mogućeg daljeg rasta geopolitičkih napetosti oko Sjeverne Koreje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih jutros je u plusu 0,7 posto. Taj indeks padao je protekla tri trgovinska dana zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, ukupno izgubivši 3 posto.

Južnokorejski Kospi jutros je u plusu 0,4 posto, indeks berze u Hong Kongu 0,8 posto, a u Šangaju 0,2 posto. Istovremeno, Tokijski Nikkei u minusu je 1 posto, najviše zbog snažnog kursa jena, što negativno utiče na prihode izvoznih japanskih kompanija jer poskupljuje njihovu robu na inostranim tržištima.

Uprkos oporavku većine azijskih berzi, geopolitički rizici vjerovatno će i dalje ostati ključna tema u kratkom roku, smatraju analitičari. Navode da Sjeverna Koreja utorak slavi Dan oslobođenja, kojim označava završetak japanske vladavine, a investitori su napeti i uoči 21. avgusta, kada će započeti održavanje redovne godišnje američko-južnokorejske vojne vježbe.

“Zbog opreza u vezi dalje moguće eskalacije oko Sjeverne Koreje, očekuje se dalji pad cijena dionica, dok bi jen mogao nastaviti da aprecira”, procjenjuje Masafumi Yamamoto, valutni strateg pri Mizuho Securitiesu u Tokiju.

Kurs jena u vrijeme geopolitičkih napetosti raste, jer japanski investiori tada povlače imovinu u zemlju. S dolarom se tako jutros trguje po kursu od 109,37 jena, nakon što je u petak dotakao 108,72 jena, najniži nivo od 20. aprila.

Stabilna je i cijena zlata, još jednog sigurnog utočišta za kapital u nemirnim vremenima. Spot cijena unce zlata jutros iznosi 1.287 dolara te se tako kreće oko najvišeg nivoa u zadnja dva mjeseca od 1.291 dolar, koliko je iznosila u petak.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top