Azijska tržišta: Nada u nove podsticajne mjere podigla indekse | Ekonomist

Azijska tržišta: Nada u nove podsticajne mjere podigla indekse

TOKIO – Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, nakon početnog pada, jer se ulagači nadaju novim podsticajnim mjerama zbog usporavanja rasta najvećih ekonomija regije.
Berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju bili su u 7,30 sati u plusu između 0,2 i 0,8 posto.U Singapuru su cijene dionica blago pale, dok se u Japanu danas zbog blagdana ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,2 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks bio na gubitku 0,2 posto jer su ulagače razočarali makroekonomski pokazatelji iz Kine.

Prema izvješću HSBC banke i kompanije Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini pao je u aprilu s 49,6 na 48,9 bodova, najniži nivo u godinu dana, što je još jedan pokazatelj usporavanja rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Uz to, vladin savjet izvijestio je kako bi rast kineske ekonomije u tekućem tromjesečju mogao iznositi 6,8 posto na godišnjem nivou. U prvom je kvartalu kineski bruto domaći proizvod porastao 7 posto, najsporije u posljednjih šest godina.

To je prvotno pokolebalo ulagače, no kasnije su cijene dionica u Šangaju porasle jer bi slabi ekonomski podaci mogli natjerati vlasti na hitno uvođenje novih podsticajnih mjera.

“PMI indeks ukazuju da su potrebne dodatne podsticajne mjere kako se rast ekonomija ne bi usporio ispod 7 posto iz prvog tromjesečja”, kaže Annabel Fiddes, ekonomistkinja Markita.

Analitičari UBS-a naveli su, pak, u bilješci klijentima kako od kineskih vlasti očekuju ubrzanje sprovođenja infrastrukturnih projekata i dodatno smanjenje kamatnih stopa idućih mjeseci.

Slični izcještaji o proizvodnom sektoru u Japanu i Južnoj Koreji, objavljeni u petak, takođe su ukazali na slabljenje aktivnosti, pa se ulagači nadaju podsticajnim mjerama i u tim ekonomijama, što bi trebalo pozitivno uticati na cijene dionica.

“Valuacije su i dalje privlačne, a povećana likvidnost podstiče cijene dionica. Stoga svaki pad cijena ulagači smatraju dobrom prilikom za kupovinu dionica”, kaže Grace Tam, analitičarka u fondu JP Morgan Asset Management.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizovao, nakon što je njegov kurs danima bio pod snažnim pritiskom zbog uvjerenja ulagača da će američka centralna banka odložiti odluku o povećanju kamata, s obzirom na niz naznaka usporavanja rasta ekonomije SAD-a.

Od 13. aprila dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 5 posto, pa je u petak zaronio na 95,25 bodova, najniži nivo u dva mjeseca.

Jutros se, pak, kreće iznad tog nivoa, pri čemu je dolar ojačao prema evropskoj valuti. Kurs eura skliznuo je na 1,1190 dolara, dok je u petak iznosio 1,1200 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće na razinama od petka, oko 120,10 jena.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top