Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u deset godina

Indeksi na azijskim tržištima su porasli toliko da su dostigli najviše nivoe od 2007. godine, jer su ulagači odahnuli zbog splašnjavanja tenzija u vezi Sjeverne Koreje i slabljenja uragana Irma.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,2 posto, na najviši nivo od kraja 2007. godine.

Japanski Nikkei 225 skočio je 1 posto, na krilima rasta finansijskog sektora. Pozitivni podsticaji došli su s Wall Streeta. Posebno su se istaklii osiguravaoci koji su u usponu nakon što su prethodno bili oštro korigirani zbog aktualnih prirodnih katastrofa pa je MSCI World’s insurer index  juče porastao 1,5 posto.

Dai-ichi Life Holdings skočio je 3,3 posto, MS&AD Insurance podignut je 2.5 posto dok je Nomura Holdings porastao 1,8 posto.

Sektor osiguranja danima je bio pod pritiskom zbog šteta od uragana Harvey, koji je prije dvije nedjelje poharao Teksas, a potom i zbog Irme. No, čini se da su štete od tog uragana koji je u nedjelju pogodio Floridu, premda velike, ipak manje nego što su se ulagači plašili.

Ulagači su odahnuli i zbog splašnjavanja geopolitičkih tenzija, koje su trajale danima nakon što je Sjeverna Koreja prije desetak dana izvela šestu i dosad najjaču nuklearnu probu.

Na valutnim tržištima dolar je bio stabilan prema korpi najznačajnijih valuta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top