Azijska tržišta: Korekcija indeksa zbog naznaka ekonomskog usporavanja

Azijski indeksi su korigovani jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, pa je trgovinski dogovor između SAD-a i Kanade pao u drugi plan.

MSCI Asia Pacific index srezan je 1 posto. Australijsko tržište palo je 0,8 posto dok je korejski Kospi srezan pola procenta. Kineska tržišta zatvorena su cijele nedjelje zbog nacionalnog praznika.

U drugi plan pao je dogovor između SAD-a i Kanade o novim trgovinskim uslovima, a kako je prije toga Washington postigao dogovor s Meksikom, radi se o novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu, koji bi trebao zamijeniti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz 1994. Prema novom USMCA sporazumu, biće teže svjetskim proizvođačima automobila proizvoditi vozila jeftinije u Meksiku, dok bi se u SAD-u moglo otvoriti više radnih mjesta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top