Azijska tržišta: Kineski podaci podigli indekse | Ekonomist

Azijska tržišta: Kineski podaci podigli indekse

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju solidni ekonomski pokazatelji i rast cijena nafte.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,00 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle oko 0,1 posto.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji i Australiji pali su, pak, oko 0,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

U prvom polugodištu azijska su tržišta snažno porasla zahvaljujući naznakama jačanja kineske ekonomije i oporavka u Evropi. Podršku im je pružio i snažan rast indeksa na Wall Streetu.

S&P 500 u prvom je polugodištu skočio 8,2 posto, što je njegov najveći rast od 2013. godine, dok je Nasadaq indeks zabilježio najveći skok u osam godina.

Zahvaljujući tome, azijska tržišta ušla su u drugo polugodište na čvrstim nogama.

Tim više što je jutros objavljen izvještaj pokazalo da su aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru prošloga mjeseca porasle, što ukazuje na jačanje drugog po veličini svjetske ekonomije.

Podršku tržištima pruža i oporavak cijena nafte. Nakon što su prošle nedjelje skočile više od 5 posto, po prvi put nakon pet nedjelja pada, jutros su cijene dodatno ojačale.

Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,3 posto, na 48,90 dolara, dok je na američkom tržištu ojačao 0,5 posto, na 46,26 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ponešto ojačao, nakon što je prošle nedjelje njegova vrijednost prema košarici valuta pala za 1,6 posto.

Američka centralna banka bila je dosad jedina koja je zaoštravala monetarnu politiku, pa je dolar dugo vremena jačao. No, odnedavno i druge centralne banke – od evropske do britanske i kanadske – signalizuju da bi mogle stegnuti monetarnu politiku.

Zbog toga je dolar posljednjih dana bio pod pritiskom.

Jutros je, pak, njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 posto, na 95,72 boda, odmaknuvši se od najnižih nivoa od oktobra prošle godine.

Pritom se kursdolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,30 jena.

Američka valuta je nešto ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1415 dolara, dok je u petak u jednom trenutku dosegnula 1,1445 dolara, najviši nivo u 14 mjeseci.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top